maanantai 16. huhtikuuta 2012

Painokehikon eli avokaavion valmistus

Painokehikko on kankaanpainannan väline, jossa on kehikko ja seulakangas. Väri levitetään painokehikkoon, jossa on haluttu painettava kuvio, ja väriä vedetään painokehikon päästä toiseen lastan avulla.

Rakennus

- Jos haluat rakentaa painokehikon alusta asti, tarvitset siihen kovaa puuta, lakkaa, liimaa ja nauloja, sekä puristimia. Helpommalla pääset kuitenkin jos ostat askartelukaupasta valmiin kehikon.
- Huomaa, että kehikon painopuolen pitää olla täysin tasainen, että saat kankaan painannassa aikaan tasaisen tuloksen.

1. Sahaa n. 6cm leveästä ja n. 3cm paksusta puusta haluamasi kokoisen seulan pituiset lyhyet ja pitkät sivut.
2. Kiinnitä kulmista liimalla ja nauloilla.
3. Anna kuivua ennen lakkaamista.


Pingotus


- Sopivan kokoinen seulakangas on noin 5cm isompi kuin seula itse. Näin saat kankaan kiristettyä ja kiinnitettyä sivuille helposti.
- Kiinnitä seulakangas puukehikkoon niiteillä. Jos sinulla on alumiinikehys, seulakangas kiinnitetään komponenttiliimalla ja kiristyslaitteen avulla.

1. Aloita seulakankaan kiinnittäminen keskeltä toista pitkää sivua. Tee sama vastakkaiselle puolelle toista sivuakin.
2. Kiinnitä kangas myös lyhyiden sivujen keskikohdista.
3. Seuraavaksi kangas kiinnitetään loppuun edeten keskikohdista kohti kulmia pingoittaen kangasta samalla toisella kädellä. Kankaan tulee olla niin kireällä kuin mahdollista.
4. Leikkaa ylimääräinen kangas pois.

Kehikon tiivistäminen



- Seula pitää vielä tiivistää ennen kuin sen voi lakata. Paras materiaali tähän on ruskea liimapaperi. Voit käyttää myös esim maalarinteippiä tai muoviteippiä, mutta ne eivät kiristä seulakangasta, ja irtoavat helposti pesussa.
- Seula tiivistetään sekä sisä että ulkopuolelta.
- Aloita ulkopuolelta, ja etene kohti sisäpuolta niin, että teipit jäävät aina hieman toistensa alle.
- Kastele paperi vedessä ja aseta se tasaisesti sivun myötäisesti. Liimapaperi saa mennä reunojen ylitse, sillä se jää kuitenkin tulevien kerrosten alle. Yritä sormillasi levittää paperi niin, ettei sen alle jäisi ilmataskuja.
- Pyri tiivistämään samalla kertaa koko painokehikko. Jos ulkopuoli ehtii kuivua ennen kuin sisäpuoli on valmis, saattaa liimapaperi kuivua rypyille, joita on vaikea poistaa jälkikäteen. Näitä ryppyjä voi kuitenkin yrittää siloittaa veden avulla.

1. Tiivistä ensin lyhyet sivut.  Laita papereita kolme kerrosta kahden paperin leveyden verran. Huomaa, että lyhyisiin sivuihin tulee laittaa liimapaperia leveämmälti kuin pitkiinsivuihin, sillä lyhyet sivut tarvitsevat ''värivaran'' eli värin lisäämistä varten varatun alueen.
2. Laita seuraavaksi liimapaperi pitkille sivuille. Huomaa että puukehikon reunan tulee jäädä liimapaperin alle. Pohjassa pitkille sivuille riittää yhden liimapaperin leveys paperia.
3. Jatka ulkosivujen liimapaperoinnilla. Ensin lyhyet sivut, sitten pitkät. Katso, että kankaan reuna jää liimapaperin alle kokonaan.
4. Käännä painokehikko ympäri ja etene tasaisesti kohti sisäpuolta liimapaperoiden ensin lyhyet sivut, sitten pitkät sivut. Pidä huoli että kulmista tulee tiiviit.
5. Aseta liimapaperi sisäpuolella samalle tasolle kangasta, kuin ulkopuolellakin on. Eli lyhyille sivuille leveämmälti kuin pitkille sivuille. Pidä huoli, että nurkista tulee tiiviit.
6. Anna kuivua rauhassa.

Lakkaus

- Lakkaamisella saadaan liimapaperista vedenkestävä. Näin se kestää tulevia pesuja, eikä ala rispaantua helposti.
- Liimapaperin tulee olla täysin kuiva ennen lakkaamista.
- Voit käyttää lakan sijasta myös maalia.
- Seulakankaalle roiskahtanut lakka tulee poistaa heti, ettei lakka tuki seulakangasta.

1. Lakkaa ensin laimennetulla lakalla. Aloita sisäpuolelta ja etene kohti ulkopuolta.
2. Edellisen kerroksen kuivutta levitetään laimentamatonta lakkaa samalla tavalla, ensin sisäpuolelta, sitten ulkopuolelta.
3. Kuivuttuaan painokehikko on täysin valmis.


Lähde PKKYn oppimateriaali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti